tisdag 12 juli 2016

Kuressaare i bilder

Tänk dig Visby eller Lotta på Bråkmakaregatan illustrerad av Ilon Wikland, då är du i Kuressaare. En idyllisk småstad med röda klängrosor som blommar i mängder.

För 20 år sedan var ön nedgången och sliten efter Sovjetunionens fall. Ösel hade varit så gott som stängd, också för Sovjetmedborgare. Man måste ha skilda tillstånd för att besöka ön.

Naturen är vacker, älggräs, mjölkört, gulmåra, vitmåra, vallmo, prästkrage och blåklint blommade längs vägarna. Staden och husen är renoverade (inte riktigt alla men mycket är gjort), trädgårdarna prunkade.

Borgen är upprustad, också den var tidigare igengrodd av sly och ogräs. Nu är den renoverad och omskött.

Jag hade turen att få vara med om slottsdagar, ett evenemang på borgen som bjöd på spektakel, lekar, tornerspel, musik och god mat (de bästa kycklingspetten jag någonsin ätit!!). Solen sken från klar himmel och publiken hade det gott.

Det var skönt att inte röra sig långa vägar utan att verkligen kunna njuta av stunden och platsen. Suga in alla intryck, stora som små. Dricka kaffe med bulle på kafé på eftermiddagarna och äta en god middag på kvällarna. Inte flänga från ställe till ställe. Jag kommer att leva hela hösten och vintern på minnena.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar