fredag 22 juli 2016

Bengtskär

Sista semesterdagen kräver något extra och i år blev det Bengtskär utanför Hangö, Nordens högsta fyr, 52 meter över havet. För några år sedan gjorde jag samma utflykt. Jag kan åka till Bengtskär hur många gånger som helst. Jag skulle gärna övernatta där någongång.

Turen startade från Hangö och Östra hamnen. På båten serverades fisksoppa som värmde bra för det var lite ruggigt och mulet väder. Resan tog 1½ timme. Väl framme berättade guider om öns historia: Fyren är byggd 1906, alla granitblock är hackade för hand på ön. 448 000 tegelstenar gick åt. Och det tog bara 9 månader att bygga. Under fortsättningskrigen 1942 ville Sovjetunionena, som ockuperade Hangö, spränga fyren för den användes av finländarna som spanings- och eldledningstorn. Efter hårda strider i juli 1941 stupade 31 finländare och 60 - 100 ryssar. Många sårades på båda sidor. Men fyren sprängdes inte.

Jag satt på klipporna och lyssnade på vågorna och tärnorna medan jag drack kaffe. Sedan klättrade jag upp i fyrtornet, 252 (!) trappsteg men det var det värt trots att det var så fuktigt och varmt i själva fyrlyktan att det knappt gick att se ut.
På väg upp i tornet

Utsikt från fyrlyktan
Det gamla prismat
Trappan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar