fredag 1 maj 2015

Finlands sydligaste udde - Uddskatan

Idag gjorde jag något jag tänkt på länge, jag gick till Finlands sydligaste udde, Uddskatan i Hangö (skatan uttalas inte som fågeln skata med långa an utan det ska vara korta och kraftiga). Jag tror ändå att Tulludden ligger ännu mera söderut, i alla fall när jag tittade på kartan men dit kommer man ju inte utan lov.
Naturstigen är ca 7 km lång från parkeringsplatsen, mycket väl utmärkt med intressanta informationsskyltar längs vägen. Man måste hålla sig till den utmärkta leden för naturen är mycket känsligt för ex erosion.
Uddskatan har en intressant och lång historia ända från 1600-talet när tullmän bodde här och från 1700-talet befann sig också lotsar på udden. Det finns kvar rester av hus som varit krigsfångläger och kvinnofängelse under 1900-talet.
Det var ganska mycket folk igång, några hade picknick på klipporna. Fågelskådare var också ut på spaning, Hangö udd är den första viloplatsen för flyttfåglar efter de flugit över Östersjön eller Finska viken. Idag var det inte så mycket fåglar igång; lite fiskmåsar, ådor och fiskärnor.
Trots att jag blev trött så njöt jag av vandringen och jag kommer garanterat säkert att återvända snart.

Här startar vandringsleden!

Kvinnofängelset och fånglägrets byggnader

Kvinnofängelset och fånglägrets byggnaderFågelskådare

Längre söderut än såhär kommer man inte torrskodd.

Lämningar efter ryssarnas kanoner från 1940-1941 när Hangö var ockuperat efter Vinterkriget.

Här skulle jag kunna simma i sommar!

HarsyraStrandkål och maskrosor passar bra ihop!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar