söndag 4 januari 2015

Pulsvärmare

Jag får alldeles för varmt om händerna om jag använder vanliga yllevantar (oberoende av temperatur) så jag har börjat virka ett par pulsvärmare/torgvantar istället. (Ursäkta bilden, jag är ingen vidare "studiofotograf".)
Efter jag stickat hela hösten på min dominofilt är det roligt att virka som omväxling. Jag valde ett mönster som nästan ser ut som snäckor. Det blir en levande yta med lite lufthål men som borde vara varma i alla fall.


Här kommer mönster i fall någon blir inspirerad.

Själva mönsterrapporten ("snäckorna") består av 6 maskor och efter sista rapporten ska man lägga ytterligare 2 maskor. Till mina vantar lade jag upp 50 maskor (48 + 2), 3,5 virknål, garn: Drops Alpaca, som är ljuvligt mjukt. Jag virkar ganska spänt, omkretsen kring handleden på vanten är ca 21 cm. Till tumhålet virkade jag 14 luftmaskor (12 + 2) så passar det in i mönstret (jag började luftmaskorna efter en fastmaska och slutade när en fastmaska skulle virkas i rapporten). Jag har virkat 4 var fasta maskor runt tumhålet.

Mönstret nu:
(fm = fastmaska, st = stolpe, lm = luftmaska, sm = smygmaska)

1:a varvet: Virka 1 fm i andra lm från virknålen * hoppa över 2 lm, 5 st i nästa lm (=1 snäcka), hoppa över 2 lm, 1 fm *, upprepa från * till * och avsluta med 1 fm i sista lm. Sluta varvet med 1 sm i första m.
2:a v: 3 lm, virka 2 st i första m, * 1 fm i snäckans mittersta m, 5 st i nästföljande fm *, upprepa från * till * varvet runt. Avsluta med 1 fm i mitten av sista snäckan, 2 st i första m på förra varvet, 1 sm i tredje lm.
3:e v:  1 fm i första m (mitten av snäckan), * 5 st i nästföljande fm, 1 fm i mitten av nästa snäcka *, upprepa från * till *. Avsluta med 5 st i sista fm, 1 sm i snäckan.
De följande varven är en upprepning av varv 2 och 3.

Prova medan du virkar var du tycker tummen ska vara, det beror på om du vill ha långa eller korta skaft. Efter tumhålet har jag virkat 6 varv till men det är också en smaksak.

Detta påminner mig om när jag just och just kunde skriva men jag plitade ner en stickbeskrivning men krokiga bokstäver men det blev ett stickmönster, eller en förklaring hur det går till när man stickar. Det är inte lätt att göra beskrivningar men som tur hittade jag snäckmönstret i Kreativ stickning nr 6/2013 men de hade gjort en tubhalsduk med samma teknik och inte pulsvärmare. Mycket vacker. 

2 kommentarer: