söndag 28 september 2014

Russarö - Hangös öga

Igår morse (kl 6.30) startade jag från Östra hamnen i Hangö tillsammans med andra morgonpigga fotoentusiaster på en utfärd till Russarö. Det var Hanko Fotofestival som ordnat utflykten. En pensionerad officer som jobbat på Russarö var vår guide.
Det blåste ordentligt när vi startade och gungade rejält och stänkte in vatten i båten. Innan vi steg iland måste vår guide anmäla till någon inom marinen att vi har kommit. Man går inte ta i land utan tillstånd eftersom det är ett före detta militärt område. Naturen fick vi fotografera men ingenting annat.
Vi gick en rask promenad till fyren där vi väntade på soluppgången. Stora vågor slog mot klipporna men jag blir alltid alldeles lugn av havet.
Synd nog var fyren intäkt av plast (eller intäkt och intäkt, det mesta hade blåst bort), eftersom fasaden höll på att förnyas. Inom oktober ska den vara klar så jag får ta mig en ny tur i nästa sommar!

Efter vinterkriget 1940, då Hangö ockuperades av Sovjetunionen, hade finländarna 10 dagar på sig att tömma Hangö. Ryssarna hade räknat med att det var för kort tid för att plocka sönder de sex kanoner som fanns på Russarö. Men de envisa finländarna plockade loss kanonröret som vägde 30 000 kg per styck och forslade de över isarna via Hangö och vidare in i landet. Någon annat viktig del (jag missade de vapentekniska termerna...) plockades loss och sänktes i havet. Så kanonerna blev obrukbara.. Ryssarna gjorde ett försök att bygga egna kanoner men de hann bara spränga ett stort hål (30 - 40 meter djupt) på ön men det var nu vattenfyllt.
Det finns så mycket intressant närhistoria i trakten och jag vill lära mig mera. Det gäller att hoppa på sådana här utflykter så får jag veta nya saker varje gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar